Jdi na obsah Jdi na menu

Jak psát citace

 V případě, že chete uvést text, který jste nenapsali vy sami, je potřeba jej uvést přesně tak, jak byl napsán (nesmíte do textu nic připisovat!), dát jej do uvozovek a uvést zdroj. V opačném případě se jedná o plagiátorství!

Smíte samozřejmě volně danou informaci svými slovy převyprávět a stylisticky upravit, poté již nemusíte uvádět zdroj a autorem jste vy. Případně můžete napsat jako doklad, kde jste se tuto informaci dočetli. Nesmíte však použít text, ani například jen jedinou větu, bez uvedení citace a zdroje.

CITACE příklad internet: ,,Nové vydání předkládá čtenáři však nejen známý nezkrácený text prvního dílu o Robinsonových cestách a zážitcích, ale i méně známé pokračování o "dalších dobrodružstvích" tohoto Defoeova hrdiny. "(zdroj: http://www.databazeknih.cz/knihy/robinson-crusoe-153494 + datum: 19.9.2013 protože internetové stránky se mohou na rozdíl od knih měnit!) 

CITACE příklad kniha: ,,První literární památky na našem území vznikly v 9. stol., v době největšího rozmachu Velkomoravské říše." (Soukal, J.: Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ. Praha: 2002. s.56)


Případy plagiátorství, tzn. vydávání cizí práce za vlastní, budou řešeny s vedením školy s patřičnými důsledky. Mějte to prosím na paměti. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář